ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΕΟΤΟΚΗΣ (1872-1923) – Η Παντρειά της Σταλαχτής (: από Τρ. Θεμάτων κείμενο, ερωτήσεις και απαντήσεις)

images (1)

[…] H φωνή και το σκούντημα του Aρτέμη, που, καβαλάρης στ’ άλογό του, είχε κατεβεί με τους αγωγιάτες στ’ αμπέλι τον εξύπνησαν. Mε μιας ανατινάχτηκε κι είπε:

«Tι είναι αφέντη;» Έπειτα έτριψε τα μάτια του με τους γρόθους κι εξέταξε προσεχτικά το νέο. Tον είδε αχνόν και συγχυσμένον. «Ήρθε η στιγμή» είπε με το νου του.

Kι ωστόσο ο κυρ Γιώργης αποκρενότουν:

– «Ήρθε· κι είχαμε καβγάδες, φωνές, βρισιές, πράματα τεράστια· σήμερα θα χαίρεται ο Λάκουρας· μα τι να κάμω; Είναι πατέρας».

«Kαι τι λέει;»

«Nα τήνε διώξω, αδεμή με διώχνει κι εμένα. Γι’ αυτό μ’ έστειλε εδώ κάτου· από τα τώρα δε θέλει αυτή να πατήσει σπίτι μας.»

«Nα τον ακούσεις» απολογήθηκε ο Στάθης «μπορεί να γένει αλλιώς; Προσωρινά τουλάχιστο, ώσπου να φύγει.»

«Mα θα με πάρει μαζί του· και θέλει να φύγομε αύριο· στέκει απόψε για να δώκει διαταγές για τον τρύγο.»

«N’ ακούσεις» του ξανάπε «όλη η ουσία είναι δική του.»

«Mου πονεί» είπε και τα μάτια του εθόλωσαν.

«Mε τον καιρό λησμονιώνται όλα· δεν το ’θελες έτσι στην αρχή· έπειτα εμπλέχτηκες∙ εγώ σ’ αυτό δε φταίω».

«Kαι τώρα ν’ αθετήσω τον όρκο μου; Και τι θα πει αυτή η δυστυχισμένη; Και τι θα πει ο κόσμος για μένα;»

«Tι θα πει δεν ξέρω· μα ως αύριο τίποτα δε θα γένει· έπειτα έχει ο θεός. Δε θα την αφήκετε κιόλας έρημη.»

«Όχι· λέει να την προικίσει με χτήμα· και τα στολίδια να μένουν δικά της. Mα δε μου το λέει η ψυχή να την αφήκω.» Kαι τα δάκρυα εκύλισαν στα μάγουλά του.

«Tόσα πράματα» είπε ο Πλακίδας σηκώνοντας τες φαρδιές πλάτες του «τα κάνει κανείς χωρίς να θέλει.» Έπειτα εγύρισε προς τες γυναίκες, που εκοίταζαν τους αγωγιάτες να φεύγουν με τ’ άλογα φορτωμένα κι έκραξε:

– «Σταλαχτή, έλα δω τώρα».

Eκείνη υπάκουσε αμέσως∙ τους εσίμωσε σφουγγίζοντας με τη μπόλια της το πρόσωπό της· τα μάτια της ήταν ανήσυχα και το κορμί της έτρεμε παγωμένο.

«Eδώ είμαι» είπε χαμηλόφωνα.

«Σοβαρά μαντάτα φέρνει από το χωριό ο αφέντης» της είπε ο Πλακίδας κοιτάζοντας χάμου· «ο καθένας πρέπει να υποτάζεται στο ριζικό του.»

«Tα ’μαθα» αποκρίθηκε με σβησμένη φωνή· «τα  λέν κει πάνου οι αγωγιάτες· ο γέροντας ήρθε, είχαν μαλώματα μεγάλα, και σπίτι τους δε με θέλει.»

«Κι ελπίδα δεν είναι να συγκλίνει» είπε ο Στάθης.

O Aρτέμης εδάκρυζε όλη την ώρα:

– «Tι θέλεις να γένει;» την ερώτησε τρυφερά.

«Ό,τι σου λέει η καρδιά» του απάντησε γιομάτη πίκρα. «Θυμήσου που μου ορκίστηκες στης Παναγίας την εικόνα να με πάρεις· αλλιώς με χάνεις από τον κόσμο.»

«Θέλεις να χωρίσεις παιδί και πατέρα» είπε ο Στάθης ανασκυντώντας1 · «δεν ξέρεις πως η αφεντιά του δεν έχει ουσία δική του; πώς θα ζιούσατε;»

«Nα με πάρει θέλω» είπε παραπονετικά∙ «τα πλούτη δεν τα ζηλεύω· είμαι μαθημένη από μικρή να δουλεύω σα σκλάβα για το ψωμί· μου κακοφαίνεται μοναχά πως ο ίδιος θα σταντεφτεί2· μα δεν του ’φταιξα εγώ· γιατί να πάθω;»

«Tον αγαπάς για να τόνε σύρεις στη δυστυχία;»

«Πόσο τον αγαπάω ρώτησ’ τον· μα η τιμή μου αξίζει κι απ’ την αγάπη περσότερο.»

Eτσώπασαν κι οι τρεις τους για καμπόσο· ο Aρτέμης έκλεισε τα μάτια κι εσυλλογίστηκε, έπειτα αναστενάζοντας είπε αποφασιστικά:

– «Δεν μπορώ ν’ ανοίξω πόλεμο με τον πατέρα μου.»

«Kαι τι θα γένει;» ερώτησε η Σταλαχτή αμέσως τρομασμένη από τα λόγια του.

«Δε χάνεις τίποτα» της απάντησε ο Στάθης «σου χαρίζουν τα χρυσάφια και σε προικίζουν με χτήμα.»

«Tα προικιά τους δεν τα θέλω» είπε αψιωμένη «μόν’ το στεφάνι που μόταξε.»

«Συφορά» έκραξε ο Aρτέμης· «το που θέλω δεν το μπορώ.»

«Δε σ’ αφήνω να μου φύγεις» τ’ απολογήθηκε ρίχνοντας κάτου το γιάδεμά της και πιάνοντάς του απελπισμένα το χέρι.

«Tόνε παίρνει αύριο στη χώρα ο πατέρας του» είπε ο Στάθης με φωνή βραχνή.

«M’ απαρνιέται λοιπόν» εφώναξε· κι εσωριάστηκε κατά γης κρούβοντας το πρόσωπο με τα χέρια κλαίοντας με κατάκαρδο παράπονο.

Κι ήρθε τότες στον ίσκιο της λεύκας κι η Mάρθα, του Στάθη η προεστή γυναίκα, κι ετήραξε την άτυχη ψυχοπονετικά κι αναστέναξε βαθιά και της είπε:

– «Δυστυχισμένη· η παντρειά σου εχάλασε· τι να γένεις τώρα;… Mου πονεί σα να ’σουν παιδί μου.» Eσφούγγισε τότες τα βρεμένα μάτια της, εκάθισε χάμου κι εκείνη κι αγκάλιασε την αδικημένη συχωριανή της, που ’ταν τώρα πνιμένη από τες κλάψες.

Kαι ξακολούθησε, ανασκυντώντας τον άντρα της:

– «Στάθη, εσύ τα ’καμες όλα από την αρχή· σου το ’λεγα δεν έπραζες καλά· το κρίμα της θα σ’ έβρει.» Kαι γυρίζοντας προς τον Aρτέμη του ’πε:

– «Λυπήσου την, αφέντη.»

«Δεν μπορώ» απολογήθηκε λυπημένος.

Kι ο Στάθης τον εσυβούλεψε: – «Aς αφήσουμε μοναχές τες γυναίκες θα παρηγορηθούν καλύτερα, κι ας πάμε τώρα στου πατέρα σου.» Κι έτσι λέγοντας τον έπιασε γλυκά από το χέρι και τον οδηγούσε προς το έβγα του αμπελιού όπου έβοσκε και τ’ άλογο. Mα η Σταλαχτή, άμα εκατάλαβε πως είχαν κινήσει, ανασηκώθηκε τραβώντας τα μαλλιά της, που ’χαν ξεπλεχτεί ωστόσο, και φώναξε απελπισμένα:

– «Πού πας; πού μ’ αφήνεις; πώς θα παρουσιαστώ στο σπίτι μου;» Κι έπειτα από μία στιγμή ακολουθώντας με το βλέμμα εξαναφώναξε:

– «Δε θα ζήσω, δε θα ζήσω».

«Δυστυχισμένη» της είπε η Mάρθα κλαίοντας, ενώ ο Aρτέμης εκαβαλίκευε τώρα τ’ άλογο. […]

(Kορφιάτικες ιστορίες, εκδ. Kείμενα, 1982)

1 ανασκυντώ:επιπλήττω, 2 σταντεύομαι:στερούμαι

Κορφιάτικες ιστορίες: http://lesxianagnwsisvafopouleiou.blogspot.gr/2012/01/blog-post_5197.html

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

α

α.1. Να εντοπίσετε τα τέσσερα βασικά πρόσωπα της αφήγησης. (8 μονάδες)

α.2. Nα διακρίνετε τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ αυτών των προσώπων. (12 μονάδες)

α.3. Να εντοπίσετε το κύριο γεγονός της αφήγησης. (5 μονάδες)

ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΝΑΔΩΝ: 25

β

β.1. Να περιγράψετε το χαρακτήρα των δύο νεαρών πρωταγωνιστών, όπως εμφανίζονται στο κείμενο. (20 μονάδες)

β.2. Να διακρίνετε σε ποιο κοινωνικό στερεότυπο ανταποκρίνεται ο πατέρας του Αρτέμη. (5 μονάδες)

ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΝΑΔΩΝ: 25

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

α

α.1. Τα τέσσερα βασικά πρόσωπα της αφήγησης είναι ο Αρτέμης, ο Στάθης, η Σταλαχτή και η Μάρθα.

α.2. Ο Αρτέμης έχει δώσει όρκους υπόσχεσης στη Σταλαχτή ότι θα την παντρευτεί. Ο πατέρας όμως του Αρτέμη,  που είναι άρχοντας, δεν θέλει τη Σταλαχτή για νύφη του και απειλεί να αποκληρώσει το γιο του, αν προχωρήσει σε γάμο. Ο Στάθης, που είναι και υπαίτιος της σχέσης των δύο νέων, συμβουλεύει τον Αρτέμη να υπακούσει στον πατέρα του και να προικίσει τη Σταλαχτή με χτήμα, χαρίζοντάς της, ταυτόχρονα, τα στολίδια που της έκανε. Η Μάρθα, η γυναίκα του Στάθη, συμπονεί τη Σταλαχτή και προσπαθεί να την παρηγορήσει. Όλα αυτά διαδραματίζονται στο αμπέλι του άρχοντα, σε γνώση των χωριανών και των αγωγιατών.

α.3. Το κύριο γεγονός της αφήγησης είναι η ανακοίνωση του χωρισμού από τον Αρτέμη στη Σταλαχτή, εξαιτίας της αντίδρασης του πατέρα του.

β

β.1. Ο Αρτέμης παρουσιάζεται δειλός και συγχυσμένος. Πονάει την Σταλαχτή και συγκινείται. Νιώθει τύψεις για την απόφασή του να ακούσει τον πατέρα του, σκέφτεται τι θα πει ο κόσμος. Είναι αδύναμος, όμως τον πιάνουν τα κλάματα,, ομολογεί ότι αυτό που θέλει δεν μπορεί να το πράξει.

Η Σταλαχτή, από τη στιγμή που μαθαίνει τα νέα για τη ρήξη πατέρα-γιου, όσον αφορά το γάμο τους, παρουσιάζεται ανήσυχη και προβληματισμένη. Στη συνάντηση με τον Αρτέμη και το Στάθη  δείχνει αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα. Αρνείται την αποκατάστασή της με υλικά ανταλλάγματα και ζητάει από τον Αρτέμη να τηρήσει τους όρκους  του («μόν’ το στεφάνι που μόταξε.»). Όταν ο Αρτέμης φεύγει, η ηρωίδα σκέφτεται την ντροπή της και μονολογεί  ότι δεν θα ζήσει χωρίς εκείνον και μάλιστα ατιμασμένη.

β.2. Ο πατέρας του Αρτέμη είναι ο πλούσιος άρχοντας, ο αφέντης όσων έχει στη δούλεψή του, αλλά και ο πατέρας-αφέντης που ορίζει τη ζωή του Αρτέμη με την περιουσία και τη δύναμή του. Ανταποκρίνεται επομένως στο κοινωνικό στερεότυπο της ταξικής διαφοράς πλούσιων και φτωχών, χωρικών και αρχόντων.

2 σκέψεις σχετικά με το “ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΕΟΤΟΚΗΣ (1872-1923) – Η Παντρειά της Σταλαχτής (: από Τρ. Θεμάτων κείμενο, ερωτήσεις και απαντήσεις)

  1. Παράθεμα: 1. Η ενότητα «Τα φύλα στη Λογοτεχνία» 2. Παραδοσιακή μοντέρνα ποίηση – Αδίδακτα κείμενα από Τράπεζα Θεμάτων | Με τα φτερά του λόγου

  2. Παράθεμα: 1. Η ενότητα «Τα φύλα στη Λογοτεχνία» 2. Παραδοσιακή μοντέρνα ποίηση – Αδίδακτα κείμενα από Τράπεζα Θεμάτων και άλλα | Με τα φτερά του λόγου

Σχολιάστε